07 / 02 / 22

Kamchatka on lähentynyt Eurooppaa, elintarviketeollisuus kehittyy Kometos Oy:n avulla

 • Uutiset
 • Finmodules - laitokset

Kamchatkan niemimaa sijaitsee Venäjän itäosassa Ohotanmeren, Beringinmeren ja Tyynenmeren välissä. Niemimaan pituus on noin 1.200 kilometriä, levein kohta 560 kilometriä ja pinta-ala on noin 370.000 neliökilometriä eli vähän enemmän kuin Suomen. Etäisyys Kauhajoelta Kamchatkaan on noin 8.400 kilometriä. Alueen tärkein elinkeino on kalastus. Alueen teollisuus on keskittynyt metsä-, puusepän-, kaivos- ja elintarviketeollisuuteen. Kaivosteollisuus tuottaa kivihiiltä, rautaa, kultaa ja kuparia. Lisäksi harjoitetaan ravunpyyntiä, nauta- ja siipikarjanhoitoa ja porotaloutta sekä turkistarhausta ja –metsästystä.

Kometos on allekirjoittanut sopimuksen Tymlatsky Rybokombinat LLC:n kanssa T501.9 mallisen -poroteurastamon toimittamisesta. Modulirakenteisen teurastamon rakentaminen Kamchatkan pohjoisosaan on suunniteltu valmistuvan elokuussa 2022. Teurastamon teurastuskapasiteetti on n. 600 tn / kausi.

Ensimmäisessä vaiheessa Tymlatsky Rybokombinat suunnittelee tuotteidensa jakelua Venäjällä. Uuden teurastamotoiminnan kehittyessä he tutkivat aktiivisesti kysyntää ulkomaisilla markkinoilla, myös Euroopassa. Kaikki Kometos -laitteet täyttävät Euroopan Unionin elintarvikeyrityksille asettamat vaatimukset. Kometos myös auttaa aktiivisesti yhteistyökumppaniensa vientitoimitusten järjestämisessä. Tähän sisältyy asiantuntijoiden kouluttaminen EU-standardien mukaiseen työskentelyyn, ostajaverkoston kehittäminen Skandinaviassa, joka on maailman suurin porolihatuotteiden markkina-alue, sekä konsultointituki ensimmäisissä vientikaupoissa.

12 / 10 / 21

Kometos rakentaa teurastamon Botswanan Tsabongiin

 • Uutiset
 • Finmodules - laitokset

Teurastamon perustuksen ja infran rakentaminen on jo aloitettu, teurastusmoduulit toimitetaan Botswanaan maaliskuussa 2022 ja tuotannollisen toiminnan on määrä alkaa syksyllä 2022. Kometoksen osuus kokonaisarvoltaan 14,8 milj. dollarin hankkeessa on varsinaisen teuraslinjan ja teurastustilojen toimittaminen moduuliratkaisuna. "Tsabongissa tullaan teurastamaan noin 50 - 60 nautaa tai 300 pieneläintä päivässä. Hanke helpottaa myös alueen karja-alan kasvua sekä alan kehittymistä modernin teurastamisen suuntaan’’, myyntipäällikkö Risto Salo Kometokselta kertoo.

Teurastamon rakennusprojektin avajaisissa puhunut Presidentti Mokgweetsi Masisin mukaan nykyaikainen teurastamo helpottaa karja- ja riistatuotteiden tuotantoa ja markkinointia sekä lisää maan vientituloja. "Tämä projekti merkitsee Botswanan hallituksen sitoutumista kehityksen jakautumiseen tasaisesti ja tasapainoisesti. Presidentti Masisi toteaa myös, että alueella on useita haasteita, kuten huonot ilmasto-olosuhteet ja kehityksen puute, ja että alue on tunnettu karja-, pien- ja riistanviljelystä, joten teurastamohanke on äärimmäisen tärkeä myös Kgalagadin piirikunnalle.

Kometoksella on yli 30 vuoden kokemus moduulirakenteisten elintarvikelaitosten rakentamisessa.

                                                                                (Kuvituskuva)
26 / 04 / 21

Finnmark Norja kehittää aluetalouttaan

 • Uutiset
 • Finmodules - laitokset

Finnmark Norja, Euroopan pohjoisin alue, kehittää aluetalouttaan ja elintarviketeollisuutta Karasjoella. Karasjok on pinta-alaltaan Norjan toiseksi suurin kunta ja sen asukkaista n. 80 % on saamelaisia ja kunnassa sijaitsee mm. saamelaiskäräjien keskuspaikka.

Karasjokinen yritys  MinBoazu AS investoi Finnmarkin alueen porotalouden kehittämiseen Karasjoen kuntaan nykyaikaisen poroteurastusjärjestelmän, jonka toimittaa Kometos Oy moduuliratkaisuna. Teurastamon kapasiteetti on n. 1.000 teurasta / päivä, laitoksen kapasiteetti yltää enimmillään yli 30.000 teurastuksen kausikapasiteettiin.

”Oli helppo ratkaisu päätyä monen vuoden yhteistyön tuloksena Kometoksen valmistamaan teurastusmoduuliratkaisuun, joka takaa erittäin pitkäikäisen rakenteen ja korkeatasoisen hygienian valmistettaville tuotteille. Teurastamo valmistuu tulevan teurastuskauden alkuun, kertoo yrityksen toimitusjohtaja Lasse Kvernmo”.

15 / 01 / 21

Kometos Oy toimittaa lihakarjan mobileteurastamon Ranskaan

 • Uutiset
 • Finmodules - laitokset

Kometos Oy on sopinut kolme ajoneuvoyhdistelmää kattavan liikkuvan teurastamokokonaisuuden toimittamisesta ranskalaiselle Le Boeuf Ethique SAS yritykselle.

Kometos on toimittanut useita liikkuvia teurastamoita. Ranskaan toimitettavan teurastamon tarkoituksena on tarjota lihakarjankasvattajille eläinten teurastus kotitiloillaan ja siten välttää eläinkuljetusten ja suurten teurastamoiden aiheuttamaa stressiä eläimelle.

’’ Eläinlääkärin tarkastuksen jälkeen eläimen oma hoitaja taluttaa eläimen autoon kiireettömästi ja varmistaa stressittömyyden. Eettinen eläintenkäsittely -konsepti parantaa eläinten hyvinvointia ja lihan laatua, sekä oikein brändättynä myös kannattavuutta. Toimintamallimme mukaisesti tuotettua ruokaa haluavien ihmisten joukko on suuri ja se kasvaa koko ajan’’, Le Boeuf Ethiquen toimitusjohtaja Emilie Jeannin kertoo.

 

Kuva: Kometoksen aiemmin Ruotsiin toimittama mobileteurastamo, jonka kapasiteetti on 30 eläintä päivässä.
24 / 01 / 19

Meatgard Oy

 • Referenssit
 • Finmodules - laitokset
 • Kaikki

Kometoksen toimittama, täysin varusteltu modulaarinen teurastamo ja lihanleikkaamo Meatgard Oy:lle lnkooseen valmistui elokuussa 2018. Kun kaikki työvaiheet karjan vastaanotosta valmiiden lihatuotteiden raakakypsyttämiseen tapahtuu laitoksen tiloissa, tehostuu koko lihanjalostusketjun toiminta.

Uudellamaalla ja Turun seudulla on pitkät perinteet maataloudessa ja karjankasvatuksessa. Alueen lihantuottajien alulle laittamaa Meatgardin teurastamohanketta edelsi monivuotinen selvitystyö, jossa selvitettiin perusteellisesti kustannuslaskelmat ja erilaiset rakennusratkaisut. Vertailun pohjalta Kometoksen moduuliratkaisu oli Meatgardille paras vaihtoehto.

– Kometoksella on referenssit ja ammattitaito kunnossa ja toimituksen laajuus säästi meiltä paljon omaa työtä, Meatgardin toimitusjohtaja Raija Rehnberg kertoo.

1,5 miljoonan kokonaishanke

Yhdeksän moduulin kokonaisuus SINA-NL7/1.9 sisälsi kaikki teurastuksen ja lihanleikkuun koneet ja laitteet sekä siihen tarvittavan tekniikan: kylmävarastotilat, sivutuotetilat sekä henkilökunnan sosiaalitilat ja toimiston. Hankkeen kokonaisinvestointi on noin 1,5 miljoonaa euroa. Laitos työllistää neljästä kuuteen henkilöä.

Kometoksen toimitus sisälsi moduulien ja rakennesuunnittelun lisäksi LVI:n, kylmätekniikan ja sähköt, prosessilaitteiden valinnan ja valmistuksen sekä paikan päällä tehtävän asennuksen, laitteistojen koekäytön ja valmistusprosessin koulutuksen.

Autokuljetuksena asennuspaikalle

Erikokoisista moduuleista koostuva teurastamokokonaisuus varusteltiin viimeistelyä vaille valmiiksi Kauhajoen tehtaalla, josta se siirrettiin autokuljetuksena asennuspaikalle valmiin perustuksen päälle.

–  Reilun kuukauden asennusaika kohteessa piti sisällään moduulien yhdistämisen, loppuasennuksen ja käyttöönoton. Perustuksista ja piha-alueista huolehti tilaaja, kertoo Kometoksen myyntipäällikkö Pekka Paloniemi.

Monipuoliset mahdollisuudet

Lokakuussa 2018 toimintansa aloittaneen laitoksen kokonaispinta-ala on 510 m².  Teurastuskapasiteetti on noin 2 000 eläinyksikköä vuodessa.

Naudalle ja lampaalle on omat tuotantolinjansa ja näiden lisäksi laitoksessa käsitellään sikaa ja riistaa. Laitoksen tiloissa tapahtuu kaikki työvaiheet karjan vastaanotosta valmiiden lihatuotteiden raakakypsyttämiseen ja pakkaamiseen.

– Tämä tehostaa koko lihanjalostusketjun toimintaa tuottajalta kuluttajille saakka - lihan matka lautaselle lyhenee, toteaa Raija.

Tutustu Finmodules -tuoteryhmään tästä!

 
 
« Previous 5