I nästan tre år har AS Läätsa Kalatööstus, ett fiskeföretag i Saaremaa, Estland, letat efter en lämplig lösning för upptining av frysta importerade råvaror.

”Eget upptiningsskåp idag är en stor fördel vid produktionsledning. Man tänkte länge igenom förvärvet och det tog tid att undersöka tillgängliga alternativ på marknaden, men vi valde tillslut Finncold upptiningsskåp från Kometos”, säger VD Toomas Aul.

”När beslutet var klar levererade Kometos snabbt och smidigt upptiningslösningen till...

Läs mer »

Kometos har redan levererat ett annat Finncold MTS-18 upptiningsrum till Landena KG i Österrike.

Landena KG i Ennstal-området i Stainach, Österrike, letar efter en lämplig lösning för upptining av frysta fjäderfän. Den andra upptiningsrum blev aktuellt när produktionen ökade och fabriken byggdes ut och det har enorma fördelar i produktionplaneringen.

"Vi undersökte tillgängliga alternativen på marknaden och tänkte på inköp under ganska lång tid. Det slutliga beslutet var dock enkelt, och...

Läs mer »

Bilkunderna kommer i fortsättningen kunna tvätta sina bilar i Minimani i Vasa, när stormarknaden har skaffat en modulär biltvätt med två separata tvättlinjer, som är tillverkad av Kometos.

I Minimanis parkerings plats i Vasa visiterades långt över miljon bilar per år. Man kan föreställa sig att några av dem också skulle tvätta sin bil under på samma besök, funderade Heikki Tynjälä, VD för Minimani Yhtiöt Oy, när han tittade på bilströmmarna.

– När man arbetar inom handeln är det bra att...

Läs mer »

Kometos fullt utrustade modulära slakteri och styckningsanläggning för Meatgard Oy blev klar i augusti 2018. När alla arbetsstegen från mottagandet av kreaturen till mognadslagring av köttprodukterna sker inom samma anläggning, effektiveras förädlingskedjan för köttet.

Nyland och Åboregionen har långa traditioner inom jordbruk och boskapsuppfödning. Meatgards slakteriprojekt, som initierades av regionens köttproducenter, föregicks av en flerårig utredning där man grundligt kontrollerade...

Läs mer »

I Vaissi-fabriken i Haapamäki tillverkas årligen 12 miljoner goda, saftiga kåldomar. Det viktigaste och noggrannaste arbetsteget för den mekaniskt stödda, delvis handgjorda kåldomen är tillagning av kålbladet, eftersom kåldomens vikningsegenskaper beror på det.

Vaissi har hittills byggd sina frystunnlar själv. Sommaren förra året måste fryskapaciteten ökas snabbt på grund av nya produkter. Kometos kunde ge akut hjälp.

Frystunneln har fungerat perfekt.    

– Kometos var redan bekant...

Läs mer »

Bonus Carnis är ett nytt företag i östra Finland som erbjuder legoslakt. Efter ett besök på en referensgård valde företagarna Kometos nyhet, slakterianläggningen Thomcont. Anläggningen driftsattes på mindre än en vecka.

I februari 2018 öppnar Jari Paakkunainen ett slakteri som erbjuder legoslakt i Purujärvi tillsammans med sin samarbetspartner Veli-Pekka Uimonen. Företagarnas val föll på Kometos slakterianläggning Thomcont, som är utvecklad för småskalig verksamhet.

- Det finns en enorm...

Läs mer »